Monday, November 28, 2016

Bagaimana Membersihkan Gigi dengan Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua, hari ini dah masuk HARI KE-13 dengan braces. 
Benda paling lawak, satu bracket dah tertanggal semalam. Ha! Seronok sangat kunyah rangka ayam semalam sampai tercabut benda alah ni 😅


Oklah, dekat sini Cik Timm nak share cara mencuci gigi dengan braces. Disebabkan ada braces, ruang gigi jadi lebih kecil dan susah untuk memberus gigi secara normal.


1. Pilih berus gigi yang lembut
Hari tu dekat klinik, staff situ ada offer berus gigi RM28 jenis berus lembut. Tapi Cik Timm tak beli pun, Cik Timm beli berus gigi jenama Colgate yang charcoal kaler hitam tu sebab berus dia memang lembut. Berus keras akan merosakkan bracket tu ye..


Lagi satu, interdental brush comel yang ala-ala berus susu botol bebudak tu sentiasa bawa ke mana-mana. Lepas makan, boleh korek-korek dalam toilet. Ngehngeh..


Disini ada Doktor Juliana share cara untuk memberus gigi dengan braces,



2. Floss sehari sekali
Serius sebelum pakai braces tak penah kisah pun dengan flossing-flossing ni. Bila dah pakai braces tu, kesedaran datang sendiri untuk extra care gigi tu tau. 


Cik Timm beli 2 jenis floss, untuk floss pick tu guna untuk gigi bawah. Benang floss tu pulak guna untuk gigi atas. Actually guna benang floss saja pun ok. Sebab Cik Timm pi beli floss pick tu ingat menyenangkan kerja. Tapi, tak dapat guna untuk gigi atas sebab sangkut dengan archwire 😣


3. Berkumur dengan air garam atau mouth wash
Emm, berkumur dengan air garam bilamana ada ulser memang buat mata berair sebab pedih. Tapi, itulah ubatnya. Selain itu, guna listerine pun boleh. Paling-paling malas pun kalau lepas makan, boleh berkumur-kumur je nak buang sisa yang melekat celah bracket. Buruk sangat rupanya kalau tengah dok makan, lidah gedik-gedik meng'check' every celah gigi kalau ada sisa melekat. Mohon tutup mulut dengan tangan..

4. Elakkan guna ubat gigi pemutih
Ha, kang tak pasal-pasal gigi jadi tak sama warna bila dah buka braces nanti.

Itu sahaja tips yang Cik Timm dapat dari pembacaan mengenai cara-cara penjagaan gigi apabila memakai braces. Diharap boleh membantu rakan-rakan diluar yang berkeinginan untuk memakai braces. Ramai juga yang terkejut tengok rupa Cik Timm dengan gigi ber'pagar' ni. Hahaha!

Cik Timm pun baru sangat pakai braces ni. Banyak lagi prosedur yang belum dilalui. Tapi, insyaAllah Cik Timm akan cuba bantu dengan apa yang Cik Timm tau. Kalau ada senior-senior luar sana yang nak tambah info-info pun boleh bagi pendapat juga. Boleh berkongsi, hoho 😄
p.s. Nampaknya satu lagi azam dah tertunai, BRACES, alhamdulillah. Semoga dipermudahkan 😚
Read More

Wednesday, November 23, 2016

Pengalaman Seminggu bersama Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua, dah genap seminggu Cik Timm pakai braces ni. 
Ramai yang tanya sakit ke? Lambatnya makan? Kenapa makan sikit? Macam tak nak senyum je sekarang, nak gelak pun kurang. Macam moody je?
Haih..


Di sini Cik Timm nak share experience kalau ada kawan-kawan di luar sana berkeinginan  memakai braces ni,
  • Ulser atau mata ikan
Yes, dalam seminggu pakai Cik Timm dah kena ulser 2 kali. Atas satu, bawah satu. Mana tidaknya bracket yang ada hook ni selalu cucuk mulut. Jadi, nak kurangkan geseran tu, sentiasa Cik Timm guna orthodontik wax letak dekat bracket tu.


  • Selera makan berkurang
Cik Timm memang kuat makan. Tapi, disebabkan ada braces, Cik Timm dah kurang makan sebab agak sukar untuk mengunyah sebab gigi dah macam hilang fungsi. Garfu dengan pisau memang jadi best friend kalau tengah makan. Makanan semua kena potong kecik-kecik, gigi depan memang dah hilang fungsi. Makanan yang dah dipotong semua kena masukkan dalam gigi belakang, itu je yang mampu nak kunyah. Kunyah pun ala-ala je asalkan dapat telan makanan. 

Untuk seminggu ni, kena makan makanan yang lembut macam bubur. Kalau makan nasi pun dengan kuah atau sup. Air kosong memang sentiasa ada. Bagus untuk orang yang nak kurus atau diet 😘

  • Nak senyum ke tak nak?
Awkward sangat nak senyum sebab mulut penuh dan macam pelik. Tambah Cik Timm kerja dalam f&b, sentiasa kena bercakap dengan customers. Memang customers akan ushar je mulut tu sebab ada besi. Kekadang nak cakap pun macam tak jelas. Jangan sampai bersembuq aiq liuq sudah. Jadinya kalau nak gelak pun cover je memanjang 😷

  • Gosok gigi lama
Haha, dulu tak sampai seminit dah settle. Sekarang 5 minit tak pun 10 minit baru selesai gosok gigi. Kalau pakai braces memang kena jaga gigi extra care. Selepas makan kena berkumur, belek-belek gigi dekat cermin kot-kot ada sayur yang bersidai dekat archwire tu. 😱

  • Mulut kering
Mulut Cik Timm sentiasa kering. Jadi Cik Timm sentiasa standby vaseline atau lip balm. Air pun berbotol-botol minum sampai asyik kena berulang alik dari tandas 😝


Tapi, setiap orang lain penerimaannya. Ada yang tak sakit langsung pakai, ada yang sampai berdarah-darah bagai,. Jadi terpulang kepada diri sendiri sama ada berani atau tak. Kalau gigi dah cantik tak perlu nak laburkan duit untuk braces. Bagi Cik Timm sendiri memang dah lama pasang niat untuk pakai. Dari sekolah lagi, tapi simpan dulu niat tu sampai dah ada duit sendiri baru jalankan misi. Hahaha!

Lagi satu, ada satu lagi orang panggil fake braces. Fake braces ni lebih murah, tapi tidak digalakkan sebab dipasang oleh orang yang tak ada pengalaman langsung dengan orthodontic. Dan boleh membawa maut sebab besi yang digunakan tak sesuai untuk mulut. Janganlah mengada-ngada nak berbraces dengan fake braces ya.

p.s. beauty is pain, haih..
Read More

Friday, November 18, 2016

Resipi: Pesamah atau Rendang Besar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Pesamah? Pesamah ialah masakan yang selalu dihidangkan semasa kenduri di kampung pada zaman dahulu. Biasanya kenduri zaman dahulu mengamalkan konsep gotong royong dan masak beramai-ramai menggunakan kawah. 

Jadi, Cik Timm nak kongsi resipi yang akan mengingatkan anda zaman 80-an punya masakan kenduri! Tapi, lagi mudah dan cepat dengan menggunakan A'Needa Pesamah.

Bahan-bahan:

2 bungkus pes rempah A'Needa Pesamah
1/3 ekor ayam (dilumur garam dan kunyit dan digoreng suku masak)
1 labu bawang besar (dihiris halus)
4 sekawan (kayu manis+cengkih+bunga lawang+buah pelaga)
200ml santan 
3 sudu besar kerisik
Minyak untuk menumis
Garam dan gula

Bahan kisar;
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara-caranya:


1.  Tumis bawang besar dan 4 sekawan sehingga garing dan naik bau.


2. Masukkan bahan kisar dan pes rempah A'Needa Pesamah. Tumis sampai pecah minyak, pastikan api perlahan supaya rempah tak hangit.


3. Masukkan ayam tadi dan tambah air kalau perlu.


4. Masukkan kerisik dan santan, kacau sebati. Kalau nak kuah lebih pekat, boleh renyeh lama sikit dan ikut citarasa masing-masing. 


5. Kemudian boleh tambahkan garam dan gula jika ada terlebih terkurang. Cik Timm dah tak masukkan garam dan gula sebab dalam pes ni semua dah lengkap!


Memang sedap pesamah ini dimakan dengan nasi panas, atau dicicah ketupat atau lemang! Lagi sedap kalau dipanaskan berulang kali.



Resipi ini lebih senang jika menggunakan pes rempah A'Needa Pesamah. Selain itu, cara penyediaannya telah pun disertakan dengan pes tersebut. Cuma, kami telah olah sedikit sesuai dengan citarasa sendiri. Jika ingin menggunakan daging pun boleh, cuma daging tersebut perlu diperap dengan rempah dan bahan kisar untuk rasa yang lebih umphh. 

Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan pes A'Needa Pesamah boleh menghubungi,

Anieda Othman (Kak Ani) WhatsApp (013-534 5351)
atau
Rose WhatsApp (011-4038 4640)
Read More

Wednesday, November 16, 2016

Cik Timm & Braces?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Setelah berbulan-bulan ada kekuatan ala-ala superman, baru berani ke Klinik Pergigian Dr. Juliana. 
Dah semangat nak berjumpa doktor, klinik full house pulak. Terpaksa buat temujanji, itu pun next month, November baru doktor free.


Tunggu punya tunggu! Cik Timm dah minta cuti untuk appointment doktor. Sehari sebelum temujanji, staff dari klinik dah call untuk confirmation. Cik Timm betul-betul dah terlupa, nasib baik depa ingatkan.


16/11/2016 - RABU
Doktor cek gigi bawah & atas dan tengok apa masalah gigi kita. Gambar gigi pun diambil untuk rekod. Ku sangkakan gigiku ini tidak serius. Tapi, rupanya bermasalah! + gigi perlu dicabut 4 batang!
Terbeliak kejap dengar doktor kata gitu. Auwww, aduhai..

Tapi, untuk hari ni, gigi belum dicabut. Tapi dah dipakaikan braces untuk biasakan mulut dengan bendasing ni. Memula nak tutup mulut dan bercakap dengan doktor sampai bersembur aiq liuq. Ngehngehngeh, tabah je doktor kasi aku cermin muka untuk tengok sendiri rupa dengan benda alah ni. Cara gosok gigi dengan betul guna berus comel macam berus basuh botol susu baby. Satu lagi benda macam gummy2 kaler putih macam hot glue gun letak dekat bracket yang tajam.


Untuk temujanji pertama, Cik Timm bayar deposit 1k. 

Di klinik ini ada sediakan 3 rawatan orthodontik yang boleh dipilih,
1. Conventional: RM3500
Deposit: RM800
Setiap bulan: RM150

2. Self-ligating: RM5000
Deposit: RM1000
Setiap bulan: RM200

3. Ceramic: RM7000
Deposit: RM1500
Setiap bulan: RM250

Selesai rawatan, balik rumah gigi rasa ok jer. Sambaq sepinggan nasik, sekali Cik Timm tak dapat mengunyah langsung. Huwa!! Sepinggan nasi pun setengah jam makan baru settle. Melekat habis segala ulam dengan nasi kat celah braces tu. Mak aihh..

Sabar jelah, diri sendiri yang cari penyakit kan..


The moment bila pakai bracket+arch wire baru nampak begitu teruknya gigi anda. Sebelum ni dapat senyum dengan konfidennya. Lepas ni, senyum malu-malu gittew..

p.s. dah mula rasa berdenyut-denyut dekat gigi ni..
Read More

Thursday, November 10, 2016

Resipi: Kek Mentega Marble

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Lama dah tak post resipi masak memasak. 
Jom try buat kek simple :)

Bahan-bahan:

Bahan A:
250gm mentega/seketul mentega + 200gm gula kastor + 1 sudu kecil serbuk penaik/baking soda

5 biji telur
220gm tepung gandum
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar serbuk koko


Cara-caranya:
1. Campur bahan A dan pukul sampai kembang.

2. Lepas tu, masukkan telur satu satu, dah kembang baru masukkan tepung pulak sikit sikit dan esen vanila. Kacau-kacau bagi sebati,

3. Bahagi adunan kepada dua, satu adunan campur dengan serbuk koko, satu adunan lagi kosong.

4. Kaup balik adunan coklat bagi sebati. Dah settle, boleh sapu loyang dengan mentega dan lapik kertas minyak. 

5. Selang seli adunan original dengan adunan coklat. Cik Timm tambah dengan coklat coin, saja nak menambah hiasan.

6. Panaskan dulu ketuhar dalam 170C dalam 10minit sebelum masukkan kek. Bakar dalam 45minit atau sampai masak, selalu Cik Timm cucuk dengan cake tester atau lidi kat tengah kek nak tengok dah masak atau belum. 


Dah keluarkan, letak atas redai bagi sejuk, bolehla ngap dengan teh o panas petang-petang. Memang 'kick'!


Selamat mencuba! Ha, resipi Cik Timm cuba dari buku KEK MENTEGA: DULU & SEKARANG, karya NORBAINI RAHWI. Banyak lagi resipi kek mentega yang simple dalam tu, tapi memang senang buat!
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com